Kaupankäynti listaamattomilla yhtiöillä

Kootusti kaupankäynti listaamattomilla yhtiöillä on työläämpää, epälikvidimpää ja riskikkäämpää kuin listatuilla yhtiöillä.

Tietosivu

Mitä ovat listaamattomat osakkeet?

Listaamattomat osakkeet ovat osakkeita, jotka eivät ole listattuja säännellyillä markkinapaikoilla, kuten pörsseissä. Niitä voivat olla sekä kantaosakkeet että etuoikeutetut osakkeet, mutta niiden kaupankäynti voi olla hankalampaa ja likviditeettiriski on suurempi. Listaamattomilla yhtiöillä on yleensä heikompi läpinäkyvyys ja hinnanmuodostus voi olla vaikeaa, mikä lisää sijoittamiseen liittyviä riskejä.

Listaamattomien osakkeiden myyntiin liittyvä tietosivu Sijoitustieto.fi:ssä.

Hinnanmuodostus

Listaamattomilla osakkeilla hinnanmuodostus voi olla vaikeaa, sillä ostajia on vähän ja tiedot eivät ole läpinäkyvästi saatavilla. Tämä voi aiheuttaa riskin, ettei ostajaa löydy osakkeen todellisella arvolla.

Listaamattomien osakkeiden myynti

Listaamattomien osakkeiden myynti tapahtuu yleensä suoraan yksityishenkilön tai sijoittajan ja ostajan välillä. Tämä tarkoittaa, että kauppaa ei tehdä julkisella säännellyllä markkinapaikalla, kuten pörssissä, vaan kauppa sovitaan kahden osapuolen kesken.

Kauppapaikka

Listattujen osakkeiden tapaan ei ole säänneltyä paikkaa, jossa näitä osakkeita voi myydä ja ostaa, joten kauppaan liittyy suurempi joustavuus, mutta myös korkeampi likviditeettiriski.

Osingot listaamattomista yhtiöistä

Listaamattomasta yhtiöstä saamasi osinko verotetaan pääomatulona ja/tai ansiotulona. Osa osingosta on verotonta.

Sääntely

Listaamattomien yhtiöiden läpinäkyvyys on yleensä heikompi, koska niiltä ei vaadita, eivätkä ne sitoudu samoihin säännöksiin osavuosikatsauksista ja muista vaatimuksista kuin listatut yhtiöt.

Tiedonhaku

Parhaiten tietoa omistamastasi listaamattomasta yhtiöstä löydät yhtiöisi verkkosivuilta, esimerkiksi vuosikertomuksesta.

Myy listaamattomat osakkeesi meille!

Ota yhteyttä ja kerro mitä osakkeita olet myymässä. Sisällytä yhteydenottoon ainakin myytävän yrityksen nimi ja osakkeiden määrä. Jatkamme keskustelua sähköpostitse!